Компанія Google активізувала жорстку політику щодо підтримки своєї ліцензованої операційної системи Android TV, що призвело до численних проблем з сервісами Google в телевізорах на базі Android Open Source Project.

На сьогодні більшість сучасних телевізорів з підтримкою SmartTV працює під управлінням операційних систем на платформі Android. Слід зазначити, що існує два основних види операційних систем Android для «розумних» телевізорів: ОС Android TV та системи на базі відкритого коду Android Open Source Project. Створенням Android TV від початку і до кінця займається сама компанія Google, і вона ж досить недешево продає ліцензію на неї, що істотно підвищує вартість телевізорів на базі цієї операційної системи.

Що ж стосується Android Open Source Project, то це по суті той самий Android від тієї самої Google, але вихідний програмний код для даної операційної системи розповсюджується вільно і відкрито. Виробники ТВ техніки безкоштовно отримують цей код і на його базі створюють власні версії операційної системи для подальшого використання в своїй техніці. Це дозволяє виробникам продавати телевізори за більш помірними цінами, адже їм не доводиться купувати дорогу ліцензію в Google.

Впродовж останнього року компанія Google значно активізувалася в намаганнях збільшити прибутковість своїх основних сервісів. Особливо явно це помітили користувачі YouTube, де значно побільшало реклами і де так нав’язливо пропонується платна преміум-підписка. Але крім заробітку на кінцевих користувачах, в Google вирішили також отримувати більше прибутку від бізнесу. Одним з проявів подібних тенденцій стали обмеження у використанні власних сервісів Google у безкоштовній платформі Android (AOSP), що мало б спонукати виробників ТВ техніки переходити на ОС Android TV.

Наразі найбільше скарг надходить від власників телевізорів під управлінням OS Android версій 4.4 та 6.0, які вже мають складності з роботою популярних сервісів, особливо YouTube. В перелік брендів, що стали заручниками політики компанії Google, потрапила переважна більшість представлених в Україні торгових марок, серед яких і ERGO, чиї телевізори так само працюють під управлінням Android AOSP різних версій.

Але власникам телевізорів ERGO не варто засмучуватися, адже в них є як мінімум два варіанти, як і надалі користуватися всіма популярними сервісами включно з YouTube. По-перше, ніхто і ніщо не завадить їм запустити той самий YouTube просто через браузер, яким оснащені всі телевізори ERGO.

По-друге, можна абсолютно безкоштовно встановити програму Smart YouTube TV, яка повністю адаптована для роботи з сучасними пультами дистанційного керування. Крім того, дана програма дозволяє зручно обирати роздільну здатність відеороликів, підтримує різні мови та має низку інших переваг. Встановити Smart YouTube TV можна, завантаживши відповідний apk-файл.

Як бачимо, незважаючи на досить сумнівну політику компанії Google щодо своїх власних операційних систем, існує достатньо альтернативних способів для користування популярними сервісами.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, бренд ERGO не несе відповідальності за коректну роботу додатків Google сервісів, Netflix, Facebook і Instagram.